Vermoeden dat mijn kind gepest wordt

Dat is een hele vervelende situatie. Een kind zal uit schaamte of angst niet snel naar zijn/haar ouders stappen, en vertellen hoe en wat. Desondanks merkt u dat uw kind niet lekker in zijn vel zit, u merkt enige verandering op in het slapen, het eten, of het algehele gedrag van uw kind.

 
Het kan dan raadzaam zijn om zelf op een open manier het gesprek aan te gaan over het onderwerp pesten. Dit kan algemeen zijn over pesten en wat is het, dit kan via het vragen naar heb je zoiets wel eens gezien bij kinderen in je klas, of een andere creatieve ingang. U kent uw eigen kind het beste, en weet op welke manier u dit gevoelige onderwerp op een voor uw kind veilige manier ter sprake kunt brengen. 
 
Als uw zoon of dochter hierop bagatelliserend reageert, vraag dan door. 'Het valt wel mee' laat een deur open; daarnaast zijn er kinderen in eerste instantie vaak het pesten ontkennen, niet omdat ze hun ouders willen voorliegen, maar omdat het onderwerp te zwaar is om te bespreken.
 
Het is handig er achter te komen waar het pesten plaats vindt. Op school, op de vereniging, op straat, via internet, elders. Vaak komt het pesten niet op maar 1 plaats voor, maar zowel op school tijdens schooltijd, als na schooltijd via internet. Dus op meerdere plaatsen.
 
Zoek sowieso ook contact op met de school, vraag de leraar of lerares naar de indrukken van het pestgedrag in de klas en informeer naar een pestprotocol. Iedere school moet een pestprotocol hebben.
 
Voor de gepeste kinderen is veiligheid, begrip en acceptatie thuis erg belangrijk. Gepest worden is altijd een inbreuk op het gevoel van veiligheid en vertrouwen, immers anderen gaan aldoor over grenzen. Als u vermoedt dat uw kind gepest wordt heeft uw kind nog veel meer complimentjes, warmte en liefde nodig dan normaal al het geval is.