Zelfbescherming

Vaak hoor je mensen zeggen: “Hij moet maar wat flinker zijn en er tegen kunnen.” Of: “Kom nou, daar kun je toch wel tegen?”

Als je gepest wordt, is dat echt niet makkelijk. Je kunt echter wel een paar dingen doen.
 
Tips
  • Vertel wat er gebeurd is.
  • Vertel het aan een vriend of vriendin die je vertrouwt. Zij kunnen je steunen.
  • Vertel het aan je ouders. Zij zijn er voor jou. Hoe moeilijk het ook is. Ze zullen voor je opkomen en je proberen te helpen zo goed als het kan. Tips hierover vind je onder ‘hoe te vertellen aan je ouders'
  • Vertel het je mentor, leerkracht of trainer. Tips hierover vind je onder ‘Tips over pesten op school’
  • Schaam je niet voor wat er gebeurd is

Dat jij gepest bent wil niet zeggen dat jij minder bent of slechter bent. Iedereen kan gepest worden. Iedereen kan het slachtoffer worden. Dit ligt niet aan jou. Als je je schaamt om het aan je ouders, of andere mensen te vertellen, bedenk je dan dat als ze het niet weten, ze je ook niet kunnen helpen.

  • Ben trots op wie je bent
Ben trots op wat je bent en hoe je bent. Als je uitstraalt dat het je niks uit maakt dat je fors bent of een dikke bril hebt, of dat je kak-kleren hebt, of dat je zou stinken, of wat ze ook maar over je kunnen verzinnen, dan kunnen ze er ook minder goed mee kwetsen. Natuurlijk doet het nog altijd pijn wat ze zeggen, maar als je geraakt wordt, hebben ze een slag gewonnen. En vergeet niet, ook al winnen die etters een slag, dan kun jij de volgende slag nog steeds winnen.