Pesten, wat is dat nou?

Wat is pesten

Je kan niet in één of twee zinnen uitleggen wat pesten is. Er is ook niet één manier van pesten. Het enige wat bij alle manieren van pesten gelijk is, is dat het niet leuk is! Als iemand één van de onderstaande dingen doet, met name met een groepje, dan kun je het pesten noemen.

Buitensluiten

Heel veel mensen die gepest worden vinden buitensluiten één van de ergste vormen van pesten. Dan keert een hele groep zich tegen één of twee mensen, die mogen nergens aan mee doen, worden niet uitgenodigd. Buitensluiten lijkt heel onschuldig; niet iedereen hoeft altijd mee te doen. Maar bewust iemand buitensluiten met de hele groep is heel wat anders! Mensen die worden buitengesloten kunnen later nog heel bang zijn voor bijvoorbeeld grote groepen.

Negeren

Negeren hoort vaak bij buitensluiten. Iemand zegt iets, en niemand reageert. Dit maakt vooral het zelfvertrouwen van mensen die gepest worden kapot en vaak ook het vertrouwen in andere mensen.

Schelden

Je hoort wel is “schelden doet geen pijn” of “woorden doen geen pijn”. Nou wel dus! Iemand die gepest wordt kan dat als geen ander bevestigen. Natuurlijk wordt er in een ruzie ook gescholden, maar iemand iedere dag bij een scheldnaam noemen, is zeker ook pesten en doet ook pijn.

‘Als laatste’

Als laatste gekozen worden met gym. Deze hoort eigenlijk ook bij buitensluiten. Met het teams kiezen bij gym één iemand steeds als laatste laten staan. Ook dit is pesten!

Slaan, schoppen

Lichamelijk geweld. Hier laten de pesters goed zien hoe zwak ze eigenlijk zijn. Met een hele groep die achter ze staat durven ze wel! Toch vinden veel mensen die gepest zijn dit niet het ergste. De angst dat het een keer zal gebeuren is veel groter!