Cyberpesten

Cyberpesten is een moderne manier van pesten. Hierin gaat het pesten vaak via de sociale media. Msn, Facebook, Twitter, Hyves zijn bekende voorbeelden. Ook is een tijd de zogenaamde bangalijst actueel geweest. Cyberpesten hoeft niet uitsluitend via de computer binnen te komen, dreigsmsjes, dreigtelefoontjes, ze vallen allemaal onder het cyberpesten.

Veel sites noemen cyberpesten erger dan gewoon pesten. Of het echt erger is, zeker op langere termijn durven wij van pestforum te betwijfelen. “gewoon” pesten kan gevolgen hebben tot in de verre volwassenheid. Denk hierbij aan jarenlange depressies, eetstoornissen, en zelfs suicidaliteit. Cyberpesten heeft deze zelfde gevolgen. De getallen over wat wat is zijn vaag, vaak wordt degene die op het schoolplein gedist wordt, ook door klasgenoten op Facebook zwartgemaakt. Gewoon pesten en cyberpesten kunnen dan ook niet los van elkaar gezien worden.

 

Wat wel een duidelijk verschil is tussen pesten op het schoolplein en cyberpesten is het gemak waarmee een groot publiek bereikt wordt. Veel jongeren hebben meer dan 200 digitale vrienden. Met 1 berichtje van 2 zinnen, hebben ze 200 mensen bereikt. En vaak ook weer alle vrienden van hun vrienden. Binnen no-time heb je dan veel jongeren bereikt. Door dit grote publiek is het idee van de hele wereld weet het natuurlijk heel snel bereikt. Ook kan je via deze media makkelijker anoniem blijven. Hoewel een briefje in iemands tas stoppen net zo anoniem is als een sms sturen zonder nummerweergave.

 

Wat kun je doen aan cyberpesten?

Het belangrijkste wat je als slachtoffer kan doen is je niet schamen en ermee naar buiten stappen. Vertel het aan je ouders, je partner, je leraar of je werkgever. Ook is het handig printscreens te maken en bewijzen te verzamelen, op die manier houd je het zichtbaar. Cyberpesten moet net als “gewoon” pesten heel erg serieus genomen worden. De gevolgen, zeker op langere termijn liegen er niet om!